Sydafrika

Sydafrika har noget som resten af Afrika ikke har. Rigdom i undergrunden har formet hovedstaden Johannesburg. Ligeså højt som skyskraberne rager op i himlen, ligeså dybt er guldmineskafterne gravet ned i undergrunden. Et land som himlen for nogen og helvede for andre. Rigdom og et overflod af materielle goder for få, noget der har tiltrukket lykkeriddere, daglejere, løsarbejdere og desperados. Mange har slået sig ned og skabt nogle af verdens største illegale og uformelle boligkvartere, townships, gettoer or shantitowns. Denne vanvittige kontrast af rigdom og fattigdom, krydret med sidste århundredes ufattelige racediskriminerende apartheidregime, stammekrige, korruption og desperation gør Sydafrika til en farlig cocktail, en tikkende bombe, som klart blev detoneret af verdens mest karismatiske leder, Nelson Mandela, der efter 27 års politisk fangenskab, trådte ud af fængslet, og bragte håb, tilgivelse og forandring.

South-Africa-Drakensburg.jpg

 

Sydafrikas vinter strækker sig normalt fra marts og august. Mange der rejser fra den danske sommer på ferie til Sydafrika kan godt blive forbavset over temperaturen. Men hvis blot man mentalt er forberedt, så er der i hvert fald i forhold til at være på safari, nogle klare fordele: det kan være ganske anstrengende at skulle døje med Afrikas varme, men om vinteren er dagtemperaturen behagelig, og i de kolde nætter nyder man varmen fra et lejrbål eller en pejs desto mere. At træerne i bushen mister deres blade betyder det er nemmere at spotte dyr på en safari, og vandhuller og floder tiltrækker vildtet - og rovdyr drager fordel af jagt ved vandingsstederne. De store rovdyr som leopard og løve, forbliver mere aktive i løbet af dagtimerne, end de gør på varme dage. Og så er der langt færre myg om vinteren - iøvrigt er det meste af Sydafrika, på nær lavlandet ved Kruger National Park fri for malaria.

Det er et land hvor man kan få alt hvis man har penge. Og som turistdestination er det tilmed et relativt billigt rejsemål. Der er så mange forskellige overnatningsmuligheder og aktivitetstilbud at det er let at tilrettelægge enhver form for ferie. “A World in One Country” er deres turisme slogan og den rammer meget godt kontrasterne og mulighederne. Omkranset af det varme indiske ocean på østsiden, med eminente surferspots, og det kolde Atlanterhav på vestkysten har Sydafrika en meget varieret natur da den består af flere klimabælter. Du kan opleve alt fra snefald, ørken, tropiske skove, bjergkæder, store floder, og en helt enorm biodiversitet. Landet har nogle veletableret og godt forvaltet nationalparker og masser af private vildtreservater.

Sydlige rethvaler ved Gansbai - Foto Katja Vinding

Sydlige rethvaler ved Gansbai - Foto Katja Vinding

Og så er der masser af hvaler, som man på den rigtigte årstid kan opleve yngle tæt ind ved kysten. Og for dem der er modige er der i området omkring Gansbai også muligt af komme til at dykke med hvidhajer. Er du surfer, så er der fantastiske bølger og vind forhold til kitesurfing og windsurfing er blandt verdens bedste. 

Sydafrika er et land hvor man sagtens kan tage på kør-selv ferie. Men få hjælp med at planlægge din rute, leje din bil og booke dine indkvarteringssteder. Og når du er afsted, så undgå at køre om natten!  

IMG_7291.JPG
IMG_7874.JPG

Mandela skabte “The Rainbow Nation” farverig, fantastisk og mulighedernes land. Landet har så meget godt, og skidt, en høj puls, subkulturer, og indgyder til at man ved hvad man laver, hvor man befinder sig og hvad man skal. Du skal helt sikkert ikke bare begive dig ud på en walk on the wild side, med mindre du opsøger det. I min optik, mangler Sydafrika det som jeg elsker ved resten af Afrika...de traditionelle landsbyers ånd, jordens oprindelse, simplicitet. Set fra oven, så er Sydafrika gennemskåret af motorveje, landbrugshegn, boligkvarterer, og industri…  

Ikke destomindre er det et fascinerende land. Jeg har selv brugt 5 måneder på at rejse gennem Sydafrika lige efter apartheidregimets fald. Der var meget jeg ikke brød mig om og ikke var helt tryg ved. Jeg har tilbragt en sommerferie som volontør i et fattigt landområde, hvor jeg sammen med en studiekammerat fra landbohøjskolen, var de eneste hvide mennesker i hele området. Vi renoverede et hjem for mentalt handicappede børn sammen med universitetsstuderende fra Sydafrika. Det var et kulturelt udveksling, en hjælpende ånd og en skridt på at nedbryde fordomme i forhold til racediskrimination. Senere har jeg tilbragt 3 år på universitetet i Pietermaritzburg, hvor jeg læste vildtforvaltning, fordi jeg har altid været dybt fascineret af Afrikas natur. 

shu-SouthAfrica-CapeTown-Aerial-635476493-Wolffpower-1440x823.jpg